Zanimivosti

Slap Kozjak

Apartma Kobarid

Potok Kozjak, levi pritok Soče, izvira v več povirnih krakih visoko pod Krnčico (2142 m), teče skozi več korit in pada v šestih slapovih. V iztočnem ustju spodnjih Korit potoka Kozjaka je nastal najbolj slikovit slovenski slap – Veliki Kozjak. Slap je izdolbel nekakšno podzemeljsko dvorano, katere dno zaliva prostran tolmun modrozelene barve, stene pa so zasigane kot v kraških jamah. 15 metrov visok bel steber vode ponuja sprehajalcem nepozaben prizor.

Do slapa vodi lepa pot. Štartate v Kobaridu, pot nadaljujete čez reko Sočo proti Drežnici. Za napoleonovim mostom čez Sočo je kmalu smerokaz, ki usmerja k potoku Kozjak in ostalinam iz 1. svetovne vojne. Od tu je lep kolovoz ki kmalu pripelje do ostalin iz 1. svetovne vojne, ki so tudi turistična atrakcija. Kmalu je kamniti most, pod katerim pada Mali Kozjak. Od tu vodi ob potoku proti Velikemu Kozjaku zelo zgledno urejena pešpot. Za turistično urejenost dostopov do slovenskih slapov si zasluži najvišjo oceno. Obisk te poti in spodnjih slapov je zelo lep in umirjen družinski izlet, ki se ga lahko popestri z ogledom bližnje okolice.

Napoleonov most :: Apartma Kobarid Mines IB Ostaline 1. sv. vojne :: Apartma Kobarid Mines IB Mali Kozjak :: Apartma Kobarid Mines IB Pot k Kozjaku :: Apartma Kobarid Mines IB

Italijanska Kostnica

Kostnica je zgrajena na Gradiču okoli cerkve sv. Antona. Do kostnice vodi cesta, ob kateri so postavljene postaje križevega pota. Kostnico je septembra 1938 otvoril Benito Mussolini. Zgrajena je v obliki osmerokotnika s tremi koncentričnimi krogi, ki se zožujejo proti vrhu. Prav na vrhu stoji cerkev sv. Antona, posvečena leta 1696. To je največja kostnica italijanskih vojakov, padlih med prvo svetovno vojno v Sloveniji.

Do kostnice vodi asfaltirana pot. Pot označujejo postaje križevega pota, ki se začnejo za portalom ob glavnem trgu Kobarida. Na slemenu griča je ravnica. Više se med kamnitimi arkadami dvigujejo stopnice, in sicer na posamezne terase, oblikovane v osmerokotnik. Proti vrhu se piramidasto zožujejo. Na dveh terasah so v posameznih razdelkih niše s posmrtnimi ostanki padlih italijanskih vojakov. Zaprte so s ploščami zelenkastega marmorja, na katerih so vklesani ime, vojaški čin ter morebitno odlikovanje vsakega posameznega padlega.

Začetek križevega pote :: Apartma Kobarid Mines IB   Postaja križevega pota :: Apartma Kobarid Mines IB   Kostnica :: Apartma Kobarid Mines IB   Sv. Anton :: Apartma Kobarid Mines IB

Kobariški muzej 1. svetovne vojne

Apartma KobaridKobariški muzej je odprl svoja vrata 20. oktobra 1990. Obiskovalcem oriše dogajanje med prvo svetovno vojno na soški fronti ter še posebej izčpno predstavi 12. soško bitko, ki je znana pod imenom "bitka pri Kobaridu".

V njej so združene sile avstro-ogrske in nemške vojske konec oktobra 1917 z uspešnim prebojem italijanske obrambe in premikom fronte na reko Piavo končale 29-mesečno pozicijsko bojevanje ob Soči, ki je v tem času zahtevalo 300.000 življenj vojakov obeh vojskujočih se strani. V muzeju je na kratko predstavljena tudi zgodovina Kobariške od prazgodovine do danes. Zaradi svojega nastanka in pripovedne moči zbirke je muzej leta 1992 prejel najvišje slovensko muzejsko priznanje Valvazorjevo nagrado, leto zatem pa še nagrado Sveta Evrope za najboljši evropski muzej v letu 1993. Muzej je odprt vse dni v letu.

Muzej :: Apartma Kobarid Mines IB Muzej :: Apartma Kobarid Mines IB Muzej :: Apartma Kobarid Mines IB muzej :: Apartma Kobarid Mines IB

Tonocov grad

Tonocov grad je strm, skalnat grič nad Sočo severno od Kobarida, ki je bil zaradi svoje izjemne naravno zavarovane lege skozi dolga stoletja uporabljen kot pribežališče ali naselbina. Poselitev zasledimo že od srednje kamene dobe dalje pred več tisoč leti pa vse do poznega srednjega veka.

Najpomembnejšo vlogo je gradič odigral od 4. do 6. stoletja našega štetja v poznoantični dobi in času preseljevanja ljudstev. Na njem je bivala močna vojaška posadka, ki je varovala pomemben prehod iz Furlanske nižine v severne dežele. Ob koncu 5. stoletja je bila na griču zgrajena naselbina z več kot dvajsetimi stanovanjskimi hišami in več cerkvami. Na lažje dostopnih mestih je naselje varovalo obzidje. Odkopane kot tudi na površini nakazane stavbe ter bogate najdbe uvrščajo Tonocov grad med najpomembnejše in najbolje ohranjene višinske poznoantične utrdbe v vzhodnih Alpah.

Tonocov grad :: Apartma Kobarid Mines IB Tonocov grad :: Apartma Kobarid Mines IB Rimska hiša :: Apartma Kobarid Mines IB Pot k gradu :: Apartma Kobarid Mines IB

 Tolminska korita in Javorca

Iz Tolmina se peljete približno 1 km proti vasi Zatolmin, pri tabli za Tolminska korita zavijete desno in se peljete še 500 m do manjše okrepčevalnice. Tam pustite avto in se naprej odpravite peš. Krožna pot vas bo najprej vodila navzdol skozi korita do sotočja rek Tolminke in Zadlščice, od tu pa do Medvedove glave, ki je zagozdena v ozkih koritih Zadlaščice. Pot nadaljujete navzgor do ceste Zatolmin- Čadrg in do naslednjega ovinka, kjer je vhod v 600 m dolgo Dantejevo jamo. Prav tukaj naj bi italijanski pesnik Dante Alighieri dobil navdih za opis pekla v Božanski komediji.

Vračate se po cesti in prečkate Hudičev most, s katerega je čudovit razgled na korita, ki jih je izoblikovala reka Tolminka na poti od izvira v Krnskem pogorju skozi trdi apnenec ledeniških moren.

Svojevrsten kulturni spomenik je tudi cerkvica v Javorci, kjer je v poletnem času tudi maša. Cerkvica je posvečena padlim avstrijskim vojakom med boji na Soški fronti. Notranje stene cerkvice so iz spodnjih delov zabojev za granate, vanje pa so vžgana imena padlih borcev.

Tolminska korita :: Apartma Kobarid Mines IB Medvedja glava :: Apartma Kobarid Mines IB Javorca :: Apartma Kobarid Mines IB Notranjost cerkve :: Apartma Kobarid Mines IBPreživite nepozaben dopust - Rezervirajte svoj termin SEDAJ!

 
 

Kontaktni podatki

Apartma Kobarid: Mines IB

Gregorčičeva ulica 6
5222 Kobarid

Kontaktna oseba:
g. Lapajne
+386 (0)40 511 220